COENA DOMINI i noć u GETSEMANSKOM VRTU

24.03.2016.

Image and video hosting by TinyPic

a izdao Ga je, a što se drugo moglo i očekivati?

sjedio je uz Njega, jeo sa Njim kruh, pio sa Njim vino, a u srcu svom je znao, da će Ga prodati za zveckavi metal, izdati Ga..

spava li u svakom čovjeku njegov Juda Iškariot, ima li u svačijem srcu tog otrova, kao što ga je imalo srce Jude Iškariota?

vječna pitanja, koja se otvaraju na ovaj dan, kad je Coena Domini postala simbol izdaje, ali i oproštaja i oproštenja, simbol izdaje i tužnog srca izdajnika.

taj cenakul, gdje se održala Coena Domini, odiše tajanstvom Njegovog bića i tužnim jaucima izdajničkog srca Njegovog prijatelja i apostola, koji se nezainteresirano naslanja na stol, znajući već tada u svom srcu što će biti i što je naumio učiniti, lice mu je u tami i u njegovo srce ne dolaze Isusove riječi...

našli su ga, zna se kako ... obješenog, a tih prokletih 30 komadića metala je ležalo ispod drveta gdje je visjelo njegovo truplo...


hvala dragoj prijateljici Jacqueline Orel na donjem tekstu i slici:

''Isus Krist je na Veliki četvrtak – dan ljubavi - oprao noge svojim učenicima i dao im zapovijed, da jedni druge ljube upravo onako kako ih je On ljubio.

Ustanovio je svetu Euharistiju = svetu Misu i svećenički red.

Euharistija je najuzvišenija tajna naše vjere i najspasonosniji sakrament, koji čisti i spašava dušu...

Euharistija je najveća dragocjenost, najdivnije i najsilnije čudo Božje ljubavi prema čovjeku, kojega Bog od iskona beskrajno ljubi i želi učiniti vječno blaženim i sretnim.

U njoj je oslobođenje, ozdravljenje, spasenje, radost i vječna sreća!

Ona je „lijek besmrtnosti, protuotrov protiv smrti, hrana vječnoga života u Isusu Kristu“ (sv. Ignacije).

Bez Euharistije nema duhovnoga života, životne sreće i vječnoga spasenja.

Sveta misna Žrtva najveća je i najsavršenija, najmoćnija i najjača prosidbena molitva, koja nadmašuje sve ostale molitve, pokore i svako dobro djelo.''

Fra Petar Ljubičić


Image and video hosting by TinyPic







<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.